זכויות יוצרים / Copyrights

Marketing
כל יצירה אישית של אדם נחשבת לקניין הרוחני שלו, כשבעצם קניין רוחני הוא מונח משפטי המאגד זכויות שונות בהן זכויות יוצרים, פטנטים, סימני מסחר ועיצובים. התחום של קניין רוחני, עובר בשנים האחרונות תהליך של גלובליזציה שכן הוא מושפע משינויים טכנולוגיים (בעיקר בתחום האינטרנט). אז מתי מותר ואסור? מה צריך להוסיף לו קרדיט ומתי כדאי פשוט לא להתעסק? כל מה שאתם חייבים לדעת על זכויות יוצרים.

ישנה חשיבות רבה להגנה הניתנת לזכויות היוצרים כיוון שהיא מגנה על דרכי הביטוי שלהם וכן מעודדת את הרחבת עולם הביטויים של כל אדם ואדם. כלומר, זכויות יוצרים הן אוסף של זכויות הניתנות לאדם באופן אוטומטי בעת שיוצר יצירה מקורית שלו (עבודה, שיר, תוכנה וכו׳). הזכויות האלו כוללות את האפשרות לשכפול היצירה, להפיץ עותקים ואפילו להציג את היצירה בפומבי.

הסימון הרווח להדגשת יצירה שיש לה זכויות שמורות הוא האות c בתוך עיגול – ©.

דרישות ליצירה כדי שתהיה תחת זכויות יוצרים

  • יצירתית – הינה חייבת להוות מידה מסוימת של יצירתיות.
  • מקורית – היצירה חייבת להיות מקורית, כלומר נוצרה בצורה עצמאית לחלוטין ולא מועתקת ממקום אחר.
  • ערך מוחשי – חייבת להיות בעלת ערך מוחשי כלשהו כדי שיהיה ניתן לשכפל אותה או לשכתב אותה.

זכויות יוצרים / תמונה

גוגל ושאר מנועי החיפוש, עובדים קשה במיוחד כדי לספק לגולשים את המידע אותו הם מחפשים. לוקח שנייה עד שהמידע הופך לנגיש לכולם, לכן קל מאוד לגולשים להוריד תמונות המוגנות בזכויות יוצרים ולהשתמש בתוכן לא שלהם. האינטרנט אמנם מלא סכנות, אבל כשזה מגיע לשימוש שגוי בזכויות יוצרים מדובר בעבירה של ממש. זו בדיוק הסיבה שיארגנו לכם מספר דגשים לחיפוש תמונה ה”משוחררת” מזכויות יוצרים.

סימני מים

שכבה של לוגואים או טקסטים על גבי התמונה הם סימן שלא ניתן להשתמש בתמונה והיא מוגנת. יש לשים לב לכך בעת החיפוש.

חיפוש בגוגל

אפשרות נוספת היא לחפש ב- google תמונות שאפשר לעשות בהן שימוש. יש לסמן ב-וי את ״מסומנות לשימוש חוזר עם אפשרות לביצוע שינויים״ . כך אפשר להשתמש בתמונה ללא חשש כיוון שאין עליה זכויות יוצרים. 

*יש רק להיזהר שנכנסים לתמונה ובוחרים באחת מהתמונות שמוצעות בצד, הן לא חלק מהתמונות שניתן להשתמש בהן*

עלינו להניח מראש כי כל התמונות המופיעות במנוע החיפוש של google מוגנות.
לאחר מכן, יש לערוך מחקר ולבדוק לעומק את העניין.
אם התמונה מוגנת בזכויות יוצרים ואין שום רישיון מצורף, יש לקבל אישור לפני השימוש בה.

מה ההמלצה שלנו?

  •  קיימים מספר מאגרים חינמיים מהם ניתן להוריד תמונות ולתת קרדיט ליוצר התמונה.
  •  שימוש בתמונות מקוריות או הפקת ימי צילום לעסק הרלוונטי על מנת להיות באיזור הביטחון במאת האחוזים.
  •  צריכת תמונות שיש להן רישיון CC – creative commons licenced images http://creativecommons.org.il/index.php?lang=he. יש לשים לב כי זהו רק רישיון ויש לקרוא את התנאים העומדים מאחורי השימוש בתמונה.

זכויות יוצרים / סרטון

חוק זכויות היוצרים הינו חוק פדרלי שאינו משתנה ממדינה למדינה. חוק זה מגן על כל וידאו וכן על קטעים בודדים מהוידאו עצמו. ההגנה מתרחשת באופן אוטומטי מיד כאשר הסרטון עולה לאוויר. רק בעלי הסרטון יכולים לתת הרשאה לאחרים להפיץ אותו ולהכין ממנו עבודות נגזרות.

בעת הכנת סרטון, יש לשים לב ל-2 אלמנטים מרכזיים:

# סאונד – מאוד מפתה להשתמש במוזיקה או אפקטים קוליים שמוצאים אונליין,  אך באותה נשימה מאוד קל לפגוע ככה בזכויות יוצרים של מישהו אחר. אז כמובן, ישנה אפשרות לקבל רישיון להשתמש בשמע לפני שילובו בסרטון או להשתמש בפלטפורמה שדורשת תשלום חד פעמי לשימוש בלתי מוגבל.

# סטילס ותמונות – קיימת אפשרות להוריד ממאגרים חינמיים את התמונות לסרטון ולתת קרדיט ליוצר התמונה. את הקרדיט ניתן לתת בעזרת לינק שבדרך כלל מצורף לתמונה. עם זאת, הדרך הבטוחה ביותר היא להשתמש בתוכן מקורי.

*בנוסף, ישנם מאגרים חינמיים להורדת סרטונים אותם ניתן לשלב בבלוג/אתר אינטרנט ללא מתן קרדיט.

זכויות יוצרים / מוזיקה

כמעט כל שיר, מנגינה ואפילו צליל נמצאים תחת זכויות יוצרים. חוק זכויות היוצרים מגן על יצירות מוזיקליות מקוריות כולל מילים נלוות. במידה והמוזיקה היא לשימוש אישי, ניתן להשתמש בה בלי בעיה. לדוגמא, כצלצול לסמארטפון. אבל ברגע שהמוזיקה היא למטרה מסחרית או במטרה להוסיף אותה לסרטון שעתיד לעלות ל-YouTube, יש להיות זהירים.

ב- YouTube ישנה פלטפורמה הניתנת לגולשים על מנת לבדוק את זכויות היוצרים של השיר:

כמו כן, הדרך הטובה ביותר להשתמש במוזיקת רקע בסרטונים ובמודעות היא שימוש במוזיקה ללא תמלוגים. עם סוג כזה של מוזיקה ואפקטים קוליים, ישנה הבטחה כי תמיד יש עמידה בהנחיית זכויות היוצרים.

פלטפורמות חינמיות לתמונות וגיפים / ללא זכויות יוצרים

כאמור, כמעט על כל תמונה שאנו משתמשים לצורך מסחרי יש זכויות יוצרים. מפאת התקדמות תחום האונליין, נוצר הצורך, לחברות דיגיטל ואנשים פרטיים להשתמש בתמונות שהן מסומנות לשימוש מסחרי, וניתן להשתמש בהן בצורה חופשית וחוקית. להלן מספר פלטפורמות:

לסיכום, מנועי החיפוש באינטרנט מביאים את הגולשים לשימוש בתמונות המסומנות כמעוגנות בזכויות יוצרים, וברוב המקרים הם אפילו לא יודעים על כך. בעת הפרה של זכויות יוצרים ייתכן שתחוייב בתשלום פיצויים לבעלים של זכויות היוצרים (ומדובר בסכום לא קטן). אך נזקים בגין הפרת זכויות יוצרים משתנים ממדינה למדינה. לדוגמא, בעת שימוש בתמונה פרטית שהיוצר שלה מגיע מארה״ב (לרוב התמונות שמוצאים ברשת), הקנס יכול לנוע בין 700$ ל-30,000$, זאת לפני שבית המשפט מתערב. לכן:

  1. יש להימנע שנמצאו בעת שיטוטים ברשת.
  2. להימנע בתמונות שנמצאו בויקיפדיה.
  3. הימנעו משימוש בתמונות הכוללות סימון של ״לא לשימוש מסחרי״.
  4. לתת תמיד קרדיט הולם ליוצר.
  5. תמיד עדיף לייצר תוכן מקורי.
  6. להשתמש במאגרי תמונות חינמיות שהוצעו בסעיף הקודם.

זכרו – אם יש ספק, אין ספק!

Share

You might also like

האם שיווק משפיענים עדיין רלוונטי ב-2024?

Digital

השפעת הסושיאל על תנועות חברתיות – טרנד או כאן כדי להישאר?

Digital