השפעת הסושיאל על תנועות חברתיות – טרנד או כאן כדי להישאר?

Digital
יש הטוענים שמדובר בטרנד חולף, ושההשפעה של הרשתות החברתיות על תנועות חברתיות מוגבלת. אחרים טוענים שהרשתות החברתיות הן כלי רב עוצמה שיכול להוביל לשינוי אמיתי בעולם. אז מהי האמת? האם הרשתות החברתיות הן כאן להישאר ככלי מרכזי בתנועות חברתיות?

דמיינו עולם שבו תוך שעות ספורות, מיליוני אנשים ברחבי העולם יכולים להתגייס למען מטרה משותפת. עולם שבו קולותיהם של מיעוטים מושתקים נשמעים חזק וברור. עולם שבו תנועות חברתיות צוברות תאוצה אדירה תוך ימים ספורים. זהו עולם שהפך למציאות בזכות הרשתות החברתיות. 

פלטפורמות כמו פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם הפכו לכלי רב עוצמה בידי תנועות חברתיות, המאפשרות להן לגייס תמיכה, להפיץ מודעות ולעורר שינוי. בשנים האחרונות, ראינו עלייה משמעותית בשימוש ברשתות החברתיות ככלי להובלת תנועות חברתיות כמו #MeToo, Black Lives Matter ו-Fridays for Future- הם הצליחו לגייס תמיכה אדירה ולעורר שינוי פוליטי וחברתי.

אז איך זה משרת אותנו?

מהפכת ההנגשה:
בעבר, הצטרפות לתנועה חברתית דרשה משאבים רבים ומאמץ לא מבוטל. היה צריך להיות חלק מקבוצה מובילה, לגייס מימון, ולעבור דרך מערכת סבוכה של שיווק והפצה. היום, כל מה שצריך זה חיבור לאינטרנט וחשבון ברשת חברתית. אפשר לסגור את הסיפור בלהפיץ סרטון, לכתוב פוסט, או לצייץ בטוויטר, ולהגיע לקהל עצום ברחבי העולם.

כוח הוויראליות:
הרשתות החברתיות מאפשרות למידע להתפשט במהירות שיא. סרטון מרגש על עוול חברתי יכול להפוך לוויראלי תוך שעות, ולגייס תמיכה אדירה תוך ימים ספורים. הדבר מאפשר לתנועות חברתיות לפעול בזמן אמת, ולנצל אירועים חמים כדי להעלות את המודעות לסוגיות שונות.

כל אחד יכול להשמיע קול:
הרשתות החברתיות הפכו לזירת דיון ציבורי פתוחה לכל. כל אחד יכול להביע את דעתו, לשתף את ניסיונו האישי, ולהיכנס לדיאלוג עם אחרים. הדבר מאפשר לתנועות חברתיות לשבור את קירות השתיקה, להעלות נושאים חשובים לסדר היום הציבורי, וליצור קהילה תומכת סביב המטרה המשותפת.

ארגז כלים של שפע:
הרשתות החברתיות אינן רק כלי להפצת מידע. הן מציעות מגוון רחב של כלים המאפשרים לתנועות חברתיות להתארגן בצורה יעילה. ניתן ליצור קבוצות דיון, לתכנן אירועים, לגייס תרומות, ולנהל קמפיינים שיווקיים. כלים אלו חיוניים להצלחתן של תנועות חברתיות רבות.

אבל לא הכל ורוד

יש הרבה יתרונות בשימוש במדיה לצורך מאבק חברתי, אבל במיוחד עכשיו אנחנו עדים למצבים שונים ותקופות בהן השימוש במדיה החברתית דווקא יכול להזיק.

פייק ניוז: קל מאוד להפיץ מידע מוטעה ברשתות החברתיות, מה שעלול לפגוע באמינות של תנועה חברתית ולערער את אמונתם של תומכים פוטנציאליים, ואף להטעות את הציבור בנוגע לעמדתם כלפי נושא מסוים. במיוחד כיום, אנחנו נתקלים באין ספור “מספרי סיפורים” שפשוט עצם היותם הרוב הופך אותם לקול המושמע ביותר כיום ברשת.

שנאה ואלימות: לצערנו, הרשתות החברתיות יכולות להיות גם פלטפורמה נוחה להפצת דברי שטנה ואלימות. תנועות חברתיות רבות נאלצות להתמודד עם התנכלויות, איומים, ואף אלימות מצד מתנגדים. מנגד, תחת מעטה “צדק” וחיפוש שינוי, תנועות חברתיות מסוימות עלולות להידרדר להפצת שנאה ואלימות. הן מנצלות את הפלטפורמות החברתיות כדי להפיץ דברי שטנה כנגד קבוצות מסוימות, לעודד חרמות ואיומים, ואף להוביל למעשי אלימות פיזית.

בועות סינון: משתמשים ברשתות החברתיות נוטים להחשף בעיקר למידע שמתאים לאמונותיהם הקיימות. הדבר עלול להקשות על יצירת דיאלוג פתוח ופורה, ולעודד קיטוב חברתי.

תלות בפלטפורמות: תנועות חברתיות עלולות להפוך תלויות יתר על המידה בפלטפורמות של רשתות חברתיות. פגיעה בפלטפורמה, או שינוי באלגוריתמים, עלולים לפגוע משמעותית ביכולתן של תנועות אלו לפעול.

הסושיאל מדיה לפני ואחרי השביעי באוקטובר

עולם התנועות החברתיות איננו סטטי, וניתן לראות זאת בבירור בהתייחסות לתקופה סביב 7 באוקטובר. לפני התאריך המכונן, התמקדו המחאות בעיקר בהתנגדות להפיכה השלטונית. הרשתות החברתיות הפכו לשדה קרב וירטואלי, שם גויסה תמיכה, הופץ מידע ותואמו הפגנות. פלטפורמות כמו פייסבוק וטוויטר הפכו לזירות דיון פתוחות, בהן אנשים יכלו לחלוק חוויות, להביע דעות ולעקוב אחר התפתחויות בזמן אמת.

לאחר 7 באוקטובר, חלה תפנית משמעותית. המחאות התמקדו כעת בדרישה עיקשת להחזרת החטופים ולסיום כהונת הממשלה הנוכחית. לצד המשך השימוש ברשתות החברתיות לצורך גיוס תמיכה והפצת מידע, הוקמו קבוצות תמיכה הדדיות עבור משפחות החטופים. קבוצות אלו סיפקו מרחב בטוח בו בני המשפחות יכלו לחלוק רגשות, לקבל עידוד ותמיכה, ואף לתאם פעולות משותפות.

לסיכום:
אין ספק שהרשתות החברתיות שינו את כללי המשחק עבור תנועות חברתיות. הן כלי רב עוצמה שיכול להוביל לשינוי חיובי, אבל לצד היתרונות המטורפים, יש גם צדדים פחות יפים. 

אז מה עתיד זירת הקרב הדיגיטלית הזו?
קשה לדעת בוודאות. ייתכן שהטרנד הזה יחלוף, ושהרשתות החברתיות יחזרו להיות פשוט פלטפורמה לחיבור בין אנשים. ייתכן גם שהן ימשיכו לשמש כזירה ציבורית חשובה, אך עם כללים ברורים יותר ועם מודעות גבוהה יותר לסכנות הטמונות בהן. מה שבטוח הוא שזה תלוי בנו. אנחנו אלו שקובעים איך אנחנו משתמשים ברשתות החברתיות, ואיך אנחנו מתנהלים בהן. אם נשתמש בהן בצורה אחראית ובכבוד, הן יכולות להיות כלי רב עוצמה לשינוי חיובי.

Share

You might also like

האם שיווק משפיענים עדיין רלוונטי ב-2024?

Digital

לוקליזציה של מותג – הרבה יותר מתרגום

Marketing